Chestnut Nursery

Garden centre, new build

Poole, Dorset

Chestnut Nursery is a registered charity and a project of SWOP, Sheltered Work Opportunities Project, which provides meaningful work in a supportive and pressure-free environment, for adults with enduring mental illness. SWOP aims to use the therapeutic nature of horticulture to restore mental well-being.

Footprint Architects were asked to design and develop a new retail garden centre for employees to work in a warm comfortable environment, whilst providing a high quality area for displaying the centres goods for customers.

The building design is built up of 3 layers or wrapping, the first being a layer of gabion stone walls to create a secure safe structure for staff to work in, the second is a glazed element of curtain walling, and the final layer is Sweet Chestnut Cladding to bring warmth and comfort to the shop. The design brings an agricultural response to the site using natural materials and stripped back detailing to provide an existing yet cost effective solution to the client.

This project was completed April 2019.

modern exterior with wooden cladding and large glazing of chestnut nursery garden centre in poole
chestnut nursery garden centre modern timber clad exterior with large glazing and stone wall and slanted roof
large window glazing and timber and stone wall at chestnut nursery garden centre
chestnut nursery garden centre modern timber clad entrance with large glazing and stone wall and metal slanted roof
chestnut nursery garden centre modern timber clad entrance with large glazing and stone wall and metal slanted roof
open garden centre with lots of plants at chestnut nursery garden centre with gabion wall and timber exterior
outdoor garden centre with lots of plants at chestnut nursery garden centre with gabion wall and timber exterior
interior of chestnut nursery garden centre in poole with lots of plants and exposed metal ceiling and timber frames
interior of chestnut nursery garden centre in poole with lots of plants and metal ceiling and timber structure